Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Houtrot

Houtrot in een kozijn heeft vaak als oorzaak dat er niet (tijdig) onderhoud is gepleegd. Houten kozijnen dienen met regelmaat onderhouden te worden en veel mensen vergeten dit of stellen dit uit. Een andere reden waarom houtrot optreedt is dat het kozijn gewoon aan het eind van haar levensduur is.

Sommige mensen kiezen voor een reparatie aan hun houten kozijnen. Er zijn speciale houtrotvullers op de markt waarmee je de gaten die het houtrot in het kozijn heeft achter gelaten kunt vullen. Na deze behandeling is het van belang dat je het onderhoud wel regelmatig gaat uitvoeren zoals dat voorgeschreven is voor houten kozijnen.

Vervanging bij houtrot

Een andere optie is om de houten kozijnen te laten vervangen door een kozijnspecialist. Deze optie raden wij overigens aan: houtrot verhelpen met een houtrotvuller is vaak een tijdelijke oplossing en is eigenlijk alleen maar uitstel van executie. Gelukkig kiezen veel mensen ook voor vervanging wanneer ze houtrot aantreffen in een kozijn. Vooral als je kiest voor nieuwe kunststof kozijnen betreft het een duurzamere oplossing.

Ander materiaal kiezen

De kozijnen met houtrot zou je bijvoorbeeld kunnen vervangen door aluminium of kunststof kozijnen, deze hebben nagenoeg geen onderhoud nodig en zijn bovendien niet veel hoger geprijsd in de aanschaf dan nieuwe houten kozijnen. Nog een voordeel is dat de isolatiewaarde vaak hoger ligt dan bij houten kozijnen en zeker hoger dan een rot kozijn.

Weer voor hout kiezen

Ook kun je natuurlijk weer voor houten kozijnen kiezen, het is dan wel belangrijk dat je deze goed onderhoud zodat er niet weer houtrot ontstaat. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type hout waar het kozijn van gemaakt is, hardhout kozijnen rotten bijvoorbeeld lang niet zo snel als een grenen kozijn. Maar over het algemeen mag je aannemen dat je houten kozijnen elk 6 tot 7 jaar opnieuw mag schuren en verven.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten