Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Soorten

We komen regelmatig het woord kozijn tegen, maar wat is eigenlijk een kozijn? Als je er over nadenkt is het een heel merkwaardig woord.

De omschrijving van een kozijn

Een kozijn is een soort frame waarin een deur of een raam aangebracht kan worden. Vaak is het gemaakt van kunststof, hout of metaal. Het doel van een kozijn is het op de plek houden van de deur of het raam. Vaak kunnen deze ramen en deuren geopend en gesloten worden, waardoor het kozijn als een soort borg doelt: wanneer de deur of het raam gesloten is, mag het enkel door de daartoe geautoriseerde personen worden geopend. Een degelijk niveau van veiligheid is dan ook zeker gewenst als het om kozijnen gaat. Zie: nl.wikipedia.org

Doorsnee soorten pvc kozijnen

1) Hout

Van oudsher zijn kozijnen van hout de meest voorkomende kozijnen. Deze kozijnen worden niet van een willekeurige houtsoort vervaardigd; vaak wordt hiervoor hardhout of naaldhout gebruikt. Elke houtsoort heeft een bepaalde duurzaamheidsklasse, die aangeeft hoe lang een kozijn mee kan gaan in de ideale omstandigheden.

Het grootste nadeel van hout is dat het goed onderhouden moet worden. Wanneer een houten kozijn niet zo nu en dan goed schoongemaakt en eens in de paar jaar overgeschilderd wordt, zal de levensduur erg beperkt worden. Voordelen van houten kozijnen zijn echter weer dat het goed isoleert, een mooie en karakteristieke uitstraling heeft, reparatie en plaatsing van de kozijnen relatief makkelijk is en een natuurlijk product is.

2) Kunststof

Behalve kozijnen van hout, zijn er tegenwoordig erg veel kozijnen van kunststof. In de meeste nieuw te bouwen huizen wordt er gekozen voor kozijnen van kunststof. Dit heeft diverse voordelen. Allereerst is kunststof goedkoper dan hout terwijl kunststof nauwelijks nadelen heeft. Hierdoor kiezen veel mensen dus liever voor kunststof kozijnen. Daarnaast is PVC onderhoudsarm. Het moet zo nu en dan gereinigd worden, maar hoeft niet geschilderd te worden. Sterker nog: kunststof kozijnen kunnen niet overgeschilderd worden – iets wat ook wel eens als nadeel wordt gezien. Toch is het niet echt een nadeel. Kunststof kozijnen zijn namelijk in principe in elke kleur verkrijgbaar. Eventueel kunnen de kozijnen zelfs met houtnerf geleverd worden, waardoor het verschil tussen houten en kunststof kozijnen qua uiterlijk erg klein wordt.

3) Aluminium

Tenslotte zijn er nog kozijnen van aluminium. De voordelen van aluminium kozijnen zijn enigszins vergelijkbaar met die van kunststof kozijnen. De kozijnen zijn erg duurzaam (75% van het aluminium wordt gerecycled, wat een hogere belasting voor het milieu voorkomt), zijn licht en hebben een hoge geluids- en warmteisolatie. Bovendien zien aluminium kozijnen er luxe uit, al moet de uitstraling wel bij de woning passen.

4) Staal

Kozijnen van staal zijn vergelijkbaar aan die van aluminium, maar zijn steviger en bieden een hoger isolerend vermogen. Vaak worden stalen kozijnen gebruikt voor duurdere projecten waar de uitstraling op de eerste plaats komt, en niet de prijs voor de kozijnen. Kozijnen zijn er dus in allerlei materialen, kleuren, soorten en maten. Vaak wordt er gekozen op basis van uiterlijk, maar de keuze op basis van prijs zal natuurlijk ook zeker meewegen.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten