Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen (en PVC kozijnen) zijn tegenwoordig de meest gebruikte kozijnen, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw. Dat is voornamelijk te wijten aan een drietal grote voordelen die we bij kozijnen van kunststof terugvinden.

Voordeel 1: relatief lage prijs

Het grootste voordeel van kunststof kozijnen is de relatief lage prijs. Voor kunststof betaal je namelijk ongeveer €750 euro per m2 inclusief BTW, montage en HR++ glas. Uiteraard gaat het slechts om een prijsindicatie en zullen de werkelijke kosten vrijwel altijd verschillen per kozijn leverancier. Toch is een dergelijke indicatie handig om de kunststof kozijnen bijvoorbeeld met houten kozijnen of aluminium kozijnen te kunnen vergelijken. Zo betaal je voor houten kozijnen ongeveer €850 euro per m2 en voor aluminium kozijnen circa €950 euro per m2. Stalen kozijnen zijn met €1150 euro het duurst. Het mag dus wel duidelijk zijn dat kunststof kozijnen relatief gezien voordelig zijn. Maar daar zou je weinig aan hebben als kunststof kozijnen niet sowieso al prima in orde zouden zijn. Dat brengt ons bij voordeel nummer 2.

Productie kunststof kozijn

Voordeel 2: breed toepasbaar en onderhoudsarm

Kunststof kozijnen zijn prima kozijnen voor tal van toepassingen. Het isolerend vermogen is erg hoog, ondanks dat de kozijnen zelf vaak hol zijn. Dat komt doordat de kozijnen van binnen zijn opgedeeld in tal van kleine kamertjes die elk als warmtebuffer werken. Bovendien zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Je zult ze zo nu en dan even schoon moeten vegen, maar ze hoeven niet geverfd te worden en kunnen niet wegrotten bij achterstallig onderhoud. Kunststof kozijnen zijn dus heel vergevingsgezind en daarom erg populair in Nederland.

Voordeel 3: lange levensduur

Daarnaast hebben kunststof kozijnen een erg lange levensduur, al hebben de overige materialen dat vaak ook wel. Kunststof kozijnen gaan zo een 50 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. En zijn ze zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden en blijven ze bovendien comfortabel dankzij het isolerend vermogen. Tenslotte zijn de kozijnen er in tal van soorten, vormen en maten te krijgen, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een mooi design te vinden is. Tenslotte, bieden de kunststof kozijnen een goede bescherming tegen inbrekers omdat de structuur moeilijk te forceren en dus lastig te vervormen is.

Waarom kunststof?

Kunststof kozijnen zijn zoals eerder beschreven duurzame kozijnen die weinig onderhoud vergen en een nette uitstraling hebben. Als je nieuwe kozijnen wilt kopen dan is kunststof een uitstekende keuze. Kunststof materialen zoals PVC zijn sterk en bijzonder slijtvast, waardoor je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Bovendien zijn ze goedkoper dan alternatieven van hout, staal of aluminium. Kritische huiseigenaren kiezen daarom steeds vaker voor deze variant raamvensters wanneer hun bestaande kozijnen aan vervanging toe zijn. Ook zijn de prijzen voor kunststof kozijnen zeer aantrekkelijk. Goedkope kunststof kozijnen zie je tegenwoordig vaker terug dan de houten of aluminium variant. Kunststof kozijnen zijn al snel tussen de 10% en 20% goedkoper.

Wat hebben kozijnen van kunststof precies te bieden?

Kunststof kozijnen hebben veel te bieden ten opzichte van kozijnen van andere materialen.

 • Kunststof kozijnen zijn duurzaam
  Kunststof kozijnen zijn erg duurzaam omdat ze dus lang mee gaan. Met hoge kwaliteit PVC kozijnen zijn jouw kozijnen hard genoeg om meer dan 50 jaar mee te gaan.
 • Kunststof vereist weinig onderhoud
  Harde kunststof kozijnen zijn vrijwel onaantastbaar door weersinvloeden als regen, zon, vrieskou en hitte. De raamvensters zullen dus niet zetten of vervormen en blijven daarom de onderhoudskosten laag.
 • De kozijnen beschermen beter tegen inbraak
  Wanneer kunststof kozijnen met het juiste hang- en sluitwerk worden gecombineerd krijgt het kozijn de SKG Weerstandsklasse 2. Het harde materiaal houdt inbrekers langer en effectiever tegen, wat betekent dat je ook bespaart op de poliskosten van jouw inboedelverzekering.
 • Veiliger bij brand
  In tegenstelling tot houten kozijnen werken vensters van kunststof juist brandvertragend. De kans op doorslag en overslag neemt hierdoor af en de brandveiligheid in jouw woning of bedrijf neemt toe.
 • Eenvoudig de juiste vorm en kleur kiezen
  Wil je zelf de uitstraling van jouw kozijn bepalen? Kunststof kozijnen zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Je hoeft bij de aanschaf vaak alleen de RAL-kleurcode op te geven die je wilt. Daarbij kan aanzienlijk makkelijker het kunststof kozijn op maat gemaakt worden dan bijvoorbeeld dat bij hout het geval is.
 • Superieure isolatie
  Kunststof is bijzonder eenvoudig te bewerken. Deze kozijnen passen dus altijd perfect, zonder kieren. Ook kan er moeiteloos een brede luchtspouw worden aangebracht in het frame, wat leidt tot betere isolatie en lagere stookkosten. Let bij de aanschaf op de isolatiewaarde of U-waarde van het kozijn. Deze wordt uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie van de kozijnen zal zijn.

Logisch dat kunststof kozijnen erg populair zijn in Nederland.

Video

Bekijk deze video over het vervangen van oude houten kozijnen met nieuwe kozijnen van kunststof inclusief HR++ isolatieglazen.

Soorten

Kunststof kozijnen zijn er in tal van varianten. De 3 bekendste soorten zijn vaste ramen, draaikiepramen en valramen.

 • Vaste ramen
  Een vast raam is een raam dat niet geopend kan worden. Deze ramen worden vaak gebruikt in combinatie met ramen die wel open kunnen. Mocht dat niet het geval zijn dan is het aan te raden om een goed luchtcirculatiesysteem te laten installeren of te zorgen voor goede ventilatieroosters zodat de ruimte alsnog kan ventileren. Houd er wel rekening mee dat enkel een ventilatierooster op een slaapkamer onvoldoende is als bron van verse lucht.
 • Draaikiepramen
  Een ander veelgebruikt kozijn is het draaikiepraam. Dit is een raam dat zowel kan draaien als kan kiepen en dus in twee verschillende standen open kan. Meestal wordt dit type kozijn gebruikt in combinatie met een of meerdere vaste ramen. Vaak is het immers niet nodig om echt alle ramen in een ruimte te kunnen openen en zijn vaste ramen ook prima.
 • Valramen
  Het laatste type raam dat we hier bespreken is het valraam. Dit is een draaikiepraam dat niet kan draaien. Vaak worden deze ramen gebruikt op privacy gevoelige plaatsen, zoals in een toilet of in de badkamer. Doordat het raam als het ware naar binnen valt, kan er niet zomaar naar binnen worden gekeken, zeker niet als het glas in het kozijn geblindeerd of op een andere wijze ondoorzichtig is gemaakt.

Verder zijn er nog tal van andere ramen, zoals bijvoorbeeld dakramen en schuiframen. Deze ramen kennen vaak specifieke toepassingen en worden minder vaak gebruikt dan de eerder genoemde soorten kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen prijzen

Zoals ook eerder aangegeven zijn kunststof kozijnen relatief goedkoper dan de andere varianten. Dit betekent dus dat je bij voorbaat al een betere investering doet en meer voor je geld krijgt. We hebben de prijzen van kunststof kozijnen voor je opgesomd en zijn ze gebaseerd op een steekproef van begin dit jaar waarin we bij diverse landelijke en lokale bedrijven naar prijsindicaties gevraagd hebben.

Hoogte x breedte Prijs raamkozijn Prijs dubbel glas Totaal
30 cm x 30 cm €65 euro €11 euro €76 euro
60 cm x 60 cm €90 euro €20 euro €110 euro
120 cm x 80 cm €120 euro €45 euro €165 euro
175 cm x 120 cm €160 euro €125 euro €285 euro
240 cm x 240 cm €265 euro €500 euro €765 euro

Bovenstaande zijn standaard afmetingen met de bijbehorende gemiddelde prijzen.

Opties Hoogte x breedte Prijs
Deur 195 cm x 70 cm €790 euro
Schuifpui 200 cm x 100 cm €1000 euro
Ventilatierooster 60 cm x 15 cm €55 euro
Hor 60 cm x 60 cm €75 euro

Er is natuurlijk meer of een combinatie mogelijk van hetgeen wat hierboven genoemd is.

Kunststof kozijnen productie

Subsidies (kunststof) kozijnen

Soms kan het zijn dat de Rijksoverheid of lokale overheden subsidies beschikbaar maken voor bepaalde duurzame producten. Kozijnen en met name kunststof kozijnen kennen over het algemeen geen subsidieregelingen en kun je daarom geen geld terug krijgen als je voor deze vorm van duurzaamheid kiest (zie ook subsidie kozijnen). Echter is het wel zo dat er een BTW-verlaging van toepassing is op de plaatsing van isolatieglas. Daardoor is de steun die je vanuit de overheid krijgt voor het plaatsen van kozijnen minimaal.

Offertes vergelijken en besparen

In de meeste gevallen is het zo dat jouw kozijnen op maat gemaakt worden en dat daarom geen standaard prijzen te noemen valt. De prijzen in het tabel hierboven kunnen dus in jouw geval verschillen. Daarom kun je het beste de exacte prijzen van kunststof kozijnen voor jouw woning, winkel of kantoor opvragen. Vraag hier gratis meerdere kunststof kozijn offertes op en vind de beste vakman voor jouw klus.

Zelf monteren?

Veel doe-het-zelvers willen graag alles zelf doen, zo ook het installeren van de kozijnen. Het monteren van de kozijnen is echter nog een vak apart. Je moet ervoor zorgen dat het kozijn geheel lucht- en waterdicht wordt bevestigd. Bovendien is het de bedoeling dat een kozijn vele tientallen jaren mee gaat en niet in de loop der tijd scheef begint te hangen of op een andere wijze mankementen gaat vertonen.

Het is daarom doorgaans verstandiger om het monteren van kunststof kozijnen over te laten aan een expert. Zo weet je zeker dat de kozijnen op een juiste en vakkundige wijze worden geplaatst, zonder dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Daarnaast worden er verschillende garanties aangeboden als de leverancier van de kozijnen ze ook voor je mag plaatsen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Je weet in dat geval dat alles in orde is voor de komende 40 tot 50 jaar.

Vergunning nodig?

Soms kan het zijn dat er een vergunning nodig is als je je kozijnen wilt vervangen en kunststof kozijnen wilt plaatsen. Dit heeft te maken met het feit dat (vooral witte) kunststof kozijnen het straatbeeld kan doen veranderen als je ze aan de voorkant van jouw woning of kantoor laat plaatsen. Daarom is het slim om eerst even te informeren bij jouw gemeente. En kun je tevens de vergunningscheck van Omgevingsloket.nl gebruiken.

Nadelen

Kunststof kozijn plaatsen Kunststof kozijnen hebben echter ook nadelen. Er is één nadeel waar veel mensen het over eens zijn: kunststof kozijnen zijn niet altijd even mooi. Daarnaast kan het zo zijn dat kunststof niet altijd samengaat met bijvoorbeeld de rustieke uitstraling van een oudere boederijwoning bijvoorbeeld. Het niet mooi vinden van deze soort kozijn is puur een kwestie van smaak en er zijn ook talloze huiseigenaren die kunststof kozijnen juist wel weer erg mooi vinden, mooier dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Om deze groep tegemoet te komen hebben fabrikanten inmiddels een oplossing gevonden. Het is tegenwoordig ook mogelijk om kunststof kozijnen met bijvoorbeeld houtnerf te kopen. Of een soort dat sprekend op hout lijkt maar het niet is. Zo heb je dus alle voordelen van kunststof, maar de mooie uitstraling die hout heeft te bieden. Het beste van beide werelden!

Verder kunnen kunststof kozijnen niet worden overgeschilderd zoals kozijnen van hout. De kozijnen blijven dus – in principe – altijd in de kleur die ze hebben bij aankoop. Ook dat kan als een nadeel gezien worden. Wanneer je houten kozijnen hebt, kun je immers regelmatig je huis een compleet andere look geven, iets dat je met kunststof kozijnen niet hoeft te proberen.

Snel de ideale kunststof kozijnen vinden?

Klinkt het bovenstaande als de ideale oplossing voor jouw situatie? In dat geval is het verstandig om de kozijnen te laten plaatsen door een vakspecialist. Een kozijnzetter zorgt ervoor dat jouw kozijnen netjes worden geplaatst zonder schade aan de gevel en zonder enige kieren of naden. Bovendien krijg je bij professionele plaatsing ook garantie op het resultaat.

Het is slim om in contact te komen met meerdere specialisten in jouw regio zodat je de beste kwaliteit kunststof kozijnen voor de beste prijs kunt kopen. Bij Kozijn-Info.nl kun je snel en eenvoudig diverse aanbieders met elkaar vergelijken. Binnen slechts één minuut vraag je bij ons moeiteloos meerdere kozijn offertes aan. Door vervolgens het aanbod te vergelijken kun je besparen op de kosten die je moet maken.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende kozijnspecialisten