Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Onderhoud

Ook kozijnen moeten van tijd tot tijd onderhouden worden, maar hoe onderhoud je ze eigenlijk? Er zijn verschillende type kozijnen: houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. We zullen kort de diverse onderhoudswerkzaamheden bespreken.

Houten kozijnen onderhouden

Houten kozijnen hebben van alle mogelijke kozijnen het meeste onderhoud nodig. Dat is logisch, want hout is een natuurproduct. Dat houdt in dat hout langzaam rot en vatbaar is voor bacteriën en schimmels als het niet goed onderhouden wordt. Maar wat moet je zoal doen om hout goed te onderhouden?

Allereerst is het belangrijk dat hout de mogelijkheid heeft om te drogen. Wanneer hout altijd nat is, zal het snel rotten. Zorg er daarom voor dat houten kozijnen vrij zijn van vocht vasthoudende elementen, zoals mos of plassen water. Vervolgens is het zaak dat de kozijnen regelmatig schoongemaakt worden zodat mos en ander spul er geen grip op krijgt. Tenslotte moeten houten kozijnen met enige regelmaat geverfd en gelakt worden. Verf is eigenlijk een beschermlaag om het hout heen en daardoor erg belangrijk voor het welzijn van het hout.

Beslag repareren kozijn

Kunststof en aluminium kozijnen

Kunststof en aluminium kozijnen behoeven minder onderhoud. Het is belangrijk dat je de kozijnen goed schoon houdt, daarmee kun je de levensduur wat verlengen en het aangezicht verbeteren.

Het is wel van belang om de bewegende delen van aluminium en kunststof kozijnen goed schoon en ingevet te houden. Zeker als er schuifbare elementen in het spel zijn (bijvoorbeeld bij schuiframen) kan het zijn dat de ramen na verloop van tijd steeds stroever gaan lopen. Door de goten goed schoon te maken kun je dit voorkomen. Aangeraden wordt om de kozijnen elk kwartaal een keer schoon te maken met lauw water en met een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen omdat zij de profielen kunnen aantasten.

Uiteraard kun je het schoonmaken van de kozijnen eventueel uitbesteden. Door dit aan een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren weet je zeker dat het reinigen van de kozijnen op een juiste wijze geschiedt. Je zou bijvoorbeeld een of tweemaal per jaar een glazenwasser laten komen die de kozijnen goed schoon kan maken. Vooral bij kunststof kozijnen is het belangrijk dat ze goed schoongemaakt worden. Hiermee voorkom je dat er groene aanslag ontstaat, dat tast immers de uitstraling van de woning aan.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten