Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

3-vaks kozijn

Een 3-vaks kozijn is een kozijn bestaande uit 3 vakken. Dat klinkt vrij evident, maar waarom zou je een 3-vaks kozijn gebruiken als je ook gewoon 3 losse kozijnen kunt plaatsen of voor één groot raam kunt kiezen?

Een 3-vaks kozijn breekt de ruimte

Wanneer er grote, enkele kozijnen worden gebruikt, krijg je de illusie dat er veel meer licht in de woning komt dan wanneer er een 3-vaks kozijn wordt gebruikt. Dat is over het algemeen positief; meer licht is immers beter voor de leefbaarheid. Toch kleven er ook nadelen aan de keuze voor één groot kozijn tegenover de keuze voor een 3-vaks kozijn. Een 3-vaks kozijn breekt de ruimte namelijk iets. Een groot kozijn ziet er doorgaans meer luxe en formeel uit dan een 3-vaks kozijn, dat een iets informeler en speelser karakter heeft. Daarom wordt er vaak gekozen voor een 3-vaks kozijn wanneer op een bepaalde plek een grote raampartij gewenst is.

3-vaks ramen zijn doorgaans goedkoper

Glas is een kostbaar product om te fabriceren. Hier komt nog eens bij dat geldt dat hoe groter het raam moet worden, hoe kostbaarder het fabricageproces. Daarom is de keuze voor een 3-vaks kozijn soms in financieel oogpunt al snel gemaakt: de kosten voor kleinere ramen liggen vaak lager dan de kosten voor grotere ramen.

3-vaks kozijnen zijn eenvoudiger te voorzien van kiepramen

Wanneer er gekozen wordt voor één groot raam, is dit raam vaak lastig te openen vanwege het grote oppervlak. Kleinere ramen zijn veel eenvoudiger te openen, waardoor de keuze voor een 3-vaks kozijn puur praktisch kan zijn vanwege het grotere gebruikersgemak.

3-vaks kozijn met draaikiep

Het voordeel van een 3-vaks kozijn is dat er in elk kozijn een ander type raam geplaatst kan worden. Waar je bij de keuze voor één groot raam vaak gebonden bent aan de keuze voor een raam dat niet te openen is – grote oppervlakten glas zijn vaak lastig te openen – kun je bij een 3-vaks kozijn kiezen om bijvoorbeeld één raam permanent dicht te laten en de andere twee kozijnen te voorzien van een raam dat geopend kan worden. Op deze manier kun je in een groot raamoppervlak alsnog een raam eenvoudig openen.

De voordelen van 3-vaks kozijnen met draaikiep

Naast het voordeel dat 3-vaks kozijnen eenvoudig onder te verdelen zijn in type raam, kan de keuze voor een 3-vaks kozijn met draaikiep ook louter praktisch zijn. Met een draaikiep raam kan het raam op diverse wijzen geopend worden. Zo kan het raam gedraaid worden geopend zodat er gemakkelijk een groot oppervlakte open raam ontstaat, maar het raam kan ook via de kiepstand worden geopend zodat er een kleine ruimte ontstaat waardoor verse lucht naar binnen kan komen.

Het grote voordeel hiervan is dat het raam op de kiepstand geen water door laat en de ramen dus ook tijdens regen geopend kunnen worden. In een draaistand heb je dan al snel te maken met binnenstromend water, waardoor de ramen tijdens regen gesloten zullen moeten blijven. Ook zijn de draaikiep ramen in tal van afmetingen verkrijgbaar. In elk kozijn kan dus doorgaans wel een draaikiep raam worden geïnstalleerd. De ramen worden op een dusdanige wijze gefabriceerd dat er geen klemmende onderdelen zijn en de ramen dus zeer eenvoudig te openen zijn.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten