Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Kozijnen plaatsen

Het plaatsen van kozijnen is een klusje dat behoorlijk precies komt. Wanneer het kozijn niet goed geplaatst wordt, kan het zijn dat er kieren en gaten ontstaan – iets dat je natuurlijk niet wilt bij een kozijn. Je kunt beslissen om 1) het plaatsen van kozijnen zelf onder handen te nemen, maar je kunt er ook 2) voor kiezen om ze te laten plaatsen door een kozijnbedrijf.

Nieuwe kozijnen plaatsen

Er zijn verschillende redenen om een nieuw kozijn te plaatsen. Wellicht zijn jouw bestaande kozijnen beschadigd, of aangetast door ouderdom of houtrot. Misschien wil je de isolatiewaarde van jouw huis verbeteren of de uitstraling van de gevel aanpassen. Nieuwe kozijnen hebben immers uiteenlopende voordelen, van lagere onderhoudskosten tot aan verbeterde inbraakpreventie. Wat de redenen ook mogen zijn, het plaatsen van het kozijn moet natuurlijk wel goed gebeuren. Je wilt immers niet dat jouw nieuwe kozijnen tocht doorlaten of na verloop van tijd gaan wijken.

Kozijn plaatsen voor erker

1) Zelf plaatsen

Een kozijn plaatsen is een uitdagende klus en minder geschikt voor de beginnende doe-het-zelver. Heb je echter meer ervaring met klussen, dan is het met de juiste voorbereiding goed mogelijk om de kozijn zelf te plaatsen. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Kozijn-Info.nl heeft ze voor jou op een rijtje gezet.

– De correcte afmetingen

Voordat je een nieuw kozijn kunt plaatsen zul je eerst zorgvuldig de afmetingen moeten bepalen. Dit is bijzonder belangrijk – het kozijn moet immers goed in de negge passen. Bij aluminium en kunststof kozijnen is het vrijwel onmogelijk om de afmetingen achteraf nog te corrigeren. Wil je een kozijn van dit type plaatsen? Zorg dan dat je zeker weet dat de afmetingen kloppen.

– Het juiste gereedschap

Zorg er altijd voor dat je over het juiste gereedschap beschikt voordat je het kozijn gaat plaatsen. Naast het kozijn en de tochtrubbers zul je een hamer, een boor en een schroevendraaier nodig hebben. Daarnaast heb je schroeven, spijkers en pluggen nodig, en kit of purschuim voor de afwerking.

– Het kozijn plaatsen en stellen

Is het oude kozijn verwijderd en de negge vrijgemaakt, dan kun je het nieuwe kozijn gaan plaatsen. Zorg dat het kozijn recht in de negge staat en dat er geen onnodige krachten op komen te staan. Let daarbij ook op de aansluiting met de tochtrubbers – kieren kunnen er immers voor zorgen dat de isolatiewaarde van jouw woning daalt.

– Controle en afwerking

Na het kozijn plaatsen zul je de constructie moeten controleren en waar nodig afdichten met purschuim of kit. Vocht en lucht kunnen hierdoor niet binnendringen en voorkom je vochtproblemen in huis. Zie eventueel: vochtbestrijding.

2) Uitbesteden?

Het zelf plaatsen van kozijnen bespaart allereerst flink wat geld. De besparing kan oplopen tot honderden euro’s, maar in ruil daarvoor zul je dus wel zelf de kozijnen moeten plaatsen. Dat betekent dat je er vaak langer mee bezig bent dan een glaszetter of kozijnbedrijf zou zijn. Zeker voor de beginnende klusser kan het plaatsen van kozijnen een frustrerende klus zijn.

Kozijn plaatsen glas

Daarnaast heb je kans dat je de kozijnen niet op een juiste manier hebt geplaatst. Zo hebben ook ramen een binnen- en een buitenkant die respectievelijk richting de woonruimte en richting de buitenlucht geplaatst moeten worden. Een derde nadeel is dat je diverse gereedschappen en materialen nodig hebt om zelf een kozijn te plaatsen. Als je die niet hebt zul je die nog moeten aanschaffen of huren, wat weer extra kosten met zich mee brengt.

Tenslotte kun je bij een foutieve plaatsing geen aanspraak doen op de garantieregeling als je de kozijnen zelf hebt geplaatst. Kortom: het zelf plaatsen van kozijnen is misschien door een handige doe-het-zelver wel te doen, maar zeker voor beginnende klussers is het ten zeerste aan te raden om het monteren van kozijnen aan een expert over te laten.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten