Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Kunststof kozijnen kopen

Heden ten dage wordt er één type kozijn het meest gebruikt: de kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen bieden tal van voordelen tegenover de traditionele, vaak houten, kozijnen. Maar welke voordelen hebben kunststof kozijnen eigenlijk en welke soorten kunststof kozijnen kunnen we onderscheiden?

Kozijn nieuwbouw

Wat voor kunststof kozijnen zijn er?

Voor elke toepassing is er wel een geschikt kunststof kozijn. Hoofdzakelijk zijn er vier typen kozijnen: valramen, draairamen, draaikiepramen en vaste ramen.

– Valramen

Valramen zijn ramen die vaak in toiletten en doucheruimten worden gebruikt. Het voordeel van valramen is dat ze geopend kunnen worden zonder dat iemand naar binnen kan kijken. Vaak worden deze kozijnen voorzien van glas wat van zichzelf al niet transparant is, zodat er dus niet doorheen gekeken kan worden, en worden deze ramen vaak hoog geplaatst om het nog moeilijker te maken om naar binnen te kijken.

– Draairamen

Draairamen (ook wel kiepramen genoemd) zijn misschien wel de oudste vorm van ramen. Deze ramen draaien over een verticale scharnier en kun je dus naar je toe open maken. Deze ramen zijn ideaal geschikt om een ruimte snel van frisse lucht te voorzien. Het grote nadeel aan draairamen is dat ze eigenlijk niet open gelaten kunnen worden wanneer het regent. Het regent immers snel naar binnen.

– Draaikiepramen

Draaikiepramen zijn een tussenweg tussen deze twee ramen, of beter gezegd: een samenvoeging. De ramen kunnen zowel als valraam en als draairaam gebruikt worden, afhankelijk van hoe je het raam opent. Hierdoor kan het raam bijvoorbeeld als kiepraam worden gebruikt wanneer het regent zodat het niet naar binnen kan regenen, en als draairaam op de momenten dat je snel een ruimte wil verfrissen.

– Vaste ramen

Tenslotte zijn er nog vaste ramen. Dit zijn de ramen die niet open kunnen en dus vaak worden gebruikt in combinatie met ramen die wel open kunnen. Het ventileren en luchten van ruimten is erg belangrijk en daarom is het goed om ervoor te zorgen dat elke ruimte minstens één raam bevat dat geopend kan worden. Zo voorkom je dat er schimmels, ziektekiemen en andere narigheden kunnen ontstaan.

Zelf monteren?

Kunststof kozijnen zijn lastig te plaatsen. Ze moeten uiteraard wind- en waterdicht worden geplaatst, wat zelfs voor een handige doe-het-zelver lastig kan zijn.

Voordelen

Doorsnee PVC kunststof kozijn Het voor velen belangrijkste voordeel aan kunststof kozijnen, is de erg lage prijs. Natuurlijk blijven kozijnen duur, maar zeker in vergelijking met andere typen kozijnen vallen de kosten alleszins mee. Zeker als je ook nog eens rekening houdt met de andere voordelen die kunststof kozijnen te bieden hebben. Voor kunststof kozijnen betaal je inclusief kosten voor montage, BTW en HR++ glas en de montage daarvan, zo’n €750 euro per vierkante meter. Dat is behoorlijk wat, maar minder dan €850 euro per vierkante meter voor houten kozijnen, €950 euro voor aluminium kozijnen en zelfs €1150 euro voor stalen kozijnen! Kortom: kunststof kozijnen zijn alleen al om de prijs prima alternatieven voor de kozijnen van andere materialen.

Daar komt nog eens bij dat de eigenschappen van kunststof kozijnen prima in orde zijn. Kunststof kozijnen zijn een van de typen kozijnen die het beste isoleren, enkel stalen kozijnen bieden een beter isolatievermogen. Bovendien zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Dit houdt in dat deze kozijnen nauwelijks onderhoud behoeven. Waar houten kozijnen regelmatig geschilderd en droog gehouden moeten worden, maakt dat voor kunststof kozijnen niet uit. Het is uiteraard mooier om ze goed schoon te houden zodat ze mooi wit (of welke kleur dan ook) blijven, maar dat is voor de stevigheid niet verplicht.

Verder gaan deze kozijnen tot wel 50 jaar mee. Ze hebben daarmee een levensduur die vergelijkbaar is met hout. Kortom: waarom zou je niet voor kunststof kozijnen kiezen?

Nadelen

De twee meest genoemde nadelen aan kunststof kozijnen zijn de strakheid en het feit dat ze niet te verven zijn.

Houten kozijnen geven een veel warmere indruk dan kunststof kozijnen, waardoor er nog altijd mensen zijn die voor houten kozijnen kiezen in plaats van voor kunststof kozijnen. Dat is echter puur een kwestie van smaak. De ene vindt houten kozijnen nu eenmaal mooier, terwijl de ander bij kunststof kozijnen zweert. Feit is in ieder geval wel dat kunststof kozijnen er strak uitzien; als dat bij de woning past dan zijn kunststof kozijnen een goede oplossing.

Een ander nadeel is dus het feit dat kunststof kozijnen niet te verven zijn. Verf hecht niet of nauwelijks aan kunststof kozijnen, waardoor je ze niet over kunt schilderen. Als je na 5 jaar besluit dat je liever rode kozijnen hebt dan groene kozijnen, dan heb je pech: de kozijnen zijn niet te verkleuren. Je zult dan dus nieuwe kozijnen moeten plaatsen. Een goedkopere oplossing is daarom om bij de montage van kozijnen voor een neutrale kleur te kiezen (zoals wit), die kleur zal niet snel gaan vervelen.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten