Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Aluminium kozijnen schilderen

Wanneer je de kleur van aluminium kozijnen wilt veranderen denken mensen vaak aan schilderen. Aluminium kozijnen schilderen gaat echter vaak mis. Dit komt omdat gewone verf gebruikt wordt en dit hecht nu eenmaal niet goed aan dit metaal. Bovendien zijn er verschillende soorten aluminium die allemaal hun eigen verf nodig hebben voor de beste hechting.

Voor kozijnen van gewoon aluminium kun je het beste watergedragen acrylaat verf gebruiken. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voordat je het aluminium gaat schilderen dien je het grondig schoon te maken en goed te schuren. Wanneer dit niet goed gebeurd zal het snel er van af gaan bladderen.

Geanodiseerde aluminium kozijnen schilderen

Geanodiseerd aluminium is behandeld aluminium, er is kunstmatig een hele dunne (25 micrometer) oxidelaag aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er minder snel corrosie op voorkomt, heel fijn natuurlijk, maar wat minder prettig wanneer je dit wilt schilderen. Ook is het zo dat de meerderheid van de aluminium kozijnen geanodiseerd is. Een manier om een kleur aan te brengen op aluminium is om de kozijnen opnieuw te laten anodiseren. Dan wordt een nieuwe laag aangebracht die gekleurd is.

Toch de kozijnen schilderen?

De reden dat geanodiseerd aluminium lastig te schilderen is dat het een heel hard en glad materiaal is. Met andere woorden: het is lastig een verf te vinden die goed hecht. Bovendien is het materiaal zo hard dat het ook nog eens lastig te schuren is. Wat wel mogelijk is om de verf beter te laten hechten is het stralen of beitsen van de kozijnen voordat je ze gaat schilderen.

Als je het aluminium ruw hebt gekregen door het beitsen of stralen is het verstandig een 2-componenten primer op basis van epoxy te gebruiken. Nadat deze laag gedroogd is, is het mogelijk de verf aan te brengen op de kozijnen. Een goede verf die wij aanraden is polyurethaanverf, deze behoudt lang zijn glas en kleur. Gebruik overigens geen alkydhars primer voor het aluminium kozijnen schilderen, deze primer zal verzepen op aluminium. En dit zal een resulteren in een lelijk resultaat.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten