Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Vergunning

In Nederland heb je vrijwel overal vergunningen voor nodig. Maar hoe zit dat met vergunningen als je een nieuw kozijn wilt laten plaatsen? Of als je van één raam twee kleine ramen wilt maken of andersom? Er zijn tal van zaken te bedenken waardoor de uitstraling van de buitengevel verandert en daarom zitten hier vaak beperkingen aan. Maar wat zijn die beperkingen eigenlijk? Waar moet je vergunningen voor hebben?

Onderhoud is vergunningsvrij

Het reguliere onderhoud aan kozijnen en deuren is vergunningsvrij. Dat houdt in dat je dakpannen mag vervangen, kozijnen opnieuw in dezelfde kleur mag schilderen en eventuele rotte kozijnen mag vervangen door nieuwe. Mits er dus niets aan de uitstraling verandert. Wanneer je de kozijnen bijv. rood wilt schilderen in plaats van groen of van twee kozijnen één kozijn wilt maken, dan zal er vaak wel een omgevingsvergunning nodig zijn voordat de werkzaamheden legaal mogen plaatsvinden.

Voorkant of achterkant?

In beginsel is alles wat niet vanaf de openbare weg gezien kan worden, vrij van de vergunningsplicht. Wanneer je de kozijnen aan de achterkant van de woning groen wilt schilderen in plaats van rood, dan mag dat dus. Dat gaat uiteraard niet op als de achterkant zichtbaar is voor anderen, bijvoorbeeld omdat een andere woning er op uit kijkt.

Buurt foto

Zekerheid?

Het is belangrijk om zeker te weten waar je aan toe bent voordat je met de klus begint. Vraag daarom altijd voor de zekerheid bij de gemeente na of je wel of geen omgevingsvergunning nodig hebt voor de geplande klus. Op die manier kun je voorkomen dat als je eenmaal met de klus bezig bent, je moet stoppen en de wijzigingen ongedaan moet maken (iets wat lang niet altijd kan en al helemaal niet wenselijk is).

Het beste kun je op de website van jouw gemeente kijken naar de lokale wetgeving. Ook kun je de vergunningscheck van Omgevingsloket.nl van de overheid gebruiken.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten