Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Profielen

Profielen zijn benodigd bij het laten plaatsen van kozijnen, want ze zijn eigenlijk de basis van elk kozijn. De ramen worden in de profielen geplaatst die dan tezamen het kozijn vormen. Zonder profielen kun je dus geen ramen plaatsen en dus al helemaal niet over een kozijn spreken. Maar welke soorten profielen zijn er eigenlijk allemaal en wat zijn de verschillen daartussen?

Welke profielen zijn er?

In de basis kunnen er twee soorten profielen worden onderscheiden. Er zijn vlakke profielen en verdiepte profielen. De vlakke profielen zijn – zoals de naam al aangeeft – min of meer vlak. Dat betekent dat er tussen het buitenste deel van het profiel en het binnenste deel van de profiel bijna geen diepteverschil ligt. Het buitenste deel van het profiel noemt men ook wel het stelkozijn en het binnenste deel het werkelijke kozijn.

Verdiept profiel

Verdiepte profielen zijn de meest voorkomende profielen in Nederland. Ze dragen niet voor niets de bijnaam ‘Hollands profiel’.

De kozijnen zijn 12 centimeter verdiept, wat erg doet denken aan houten kozijnen, een look die we blijkbaar graag willen behouden.

Vlak profiel

Wereldwijd worden vlakke profielen het meest gebruikt. Waarom dat zo is, is niet echt duidelijk te verklaren. De keuze voor bepaalde profielen wordt vooral gebaseerd op het uiterlijk: welke stijl spreekt de huiseigenaren het meeste aan? Voor die kozijnen en dus ook profielen wordt er vaak gekozen. De vlakke profielen komen nog wel in Nederland voor, het is zeker niet dat ze ouderwets of niet mooi zijn. Vooral in bedrijfspanden en chalets komen nog vaak vlakke profielen voor.

Ook zijn vlakke profielen te vinden in woningen waar voorheen aluminium kozijnen aanwezig waren, maar waar die kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn relatief dun waardoor vlakke profielen goed op deze plaats passen.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten