Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kozijn-info.nl
Kozijn-info.nl

Kozijnen voor monumenten

Monumentale panden bezitten vaak houten kozijnen. Na verloop van tijd zullen die kozijnen het gaan begeven en is het moment aangebroken om de kozijnen door nieuwe exemplaren te vervangen. Maar wat moet je dan met die kozijnen doen? Mag je zomaar kozijnen vervangen door andere kozijnen als er sprake is van een monumentaal pand?

Noodzakelijk onderhoud is vaak toegestaan

Als onderhoud echt geboden is dan is het vaak direct al toegestaan zonder dat hier een vergunning voor wordt aangevraagd. We hebben het dan over het repareren van kozijnen die rotte plekken bevatten, het vervangen van kozijnen die niet meer gebruikt kunnen worden, enzovoorts. Dat is ook wel logisch, want ook bij monumentale panden zal het hout na verloop van tijd niet meer in goede staat zijn en dus aan vervanging toe zijn.

Het is dan wel belangrijk om de oorspronkelijke stijl van het pand te behouden. Zo moet de kleur van de kozijnen hetzelfde zijn als de kleur van de versleten kozijnen en moet de stijl van de nieuwe kozijnen uiteraard exact gelijk zijn aan de huidige kozijnen.

Hout vervangen door kunststof?

Het komt echter wel eens voor dat men de houten kozijnen van monumentale panden wil vervangen door kunststof exemplaren. Vaak wil men dit al voordat de noodzaak zich echt aandient. Wanneer er een of twee kozijnen gebreken beginnen te vertonen, kan het verstandig zijn om alle kozijnen te vervangen door nieuwe exemplaren van kunststof, maar van een echte noodzaak is dan geen sprake.

Hier moet doorgaans een vergunning voor worden aangevraagd. Oogpunt is wel dat de uitstraling van het pand gelijk blijft, wat in de praktijk doorgaans inhoudt dat de kunststof kozijnen een houtnerfstructuur krijgen en de stijl van de houten kozijnen wordt overgenomen met de kunststof kozijnen. Over het algemeen is het niet toegestaan om de uitstraling van de panden te wijzigen – het gaat immers om monumenten die behouden moeten blijven.

 

Offertes voor kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de kozijnen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende kozijnspecialisten