2-vaks kozijn

Een 2-vaks kozijn is een kozijn dat uit twee vakken bestaat. Hierin kan men twee variaties onderscheiden: horizontale 2-vaks kozijnen en verticale 2-vaks kozijnen. We zullen kort de verschillen en de diverse toepassingen van deze kozijnen belichten.

Waarom 2-vaks kozijnen?

2-vaks kozijnen worden vaak in een brede raampartij gebruikt. Uiteraard kan er gekozen worden voor één groot raam, maar over het algemeen ziet dat er erg statisch en formeel uit, zeker als het om een erg brede raampartij gaat. Een vakverdeling in de kozijnen kan het geheel dan iets breken waardoor het er vaak wat levendiger uit komt te zien.

Een andere reden om te kiezen voor een 2-vaks kozijn is omdat er op die manier een klapraam ingezet kan worden. Eén breed raam is vaak veel onhandiger om te openen en open te zetten dan een kleiner raam, waardoor er in deze gevallen vaak wordt gekozen om een 2-vaks kozijn te plaatsen en zo alsnog gemakkelijk een raam te openen.

Tenslotte zijn 2-vaks kozijnen in sommige gevallen goedkoper. Twee kleine ramen zijn eenvoudiger te produceren en transporteren dan één groot raam, wat je soms terug kunt zien in de prijs.

Horizontale en verticale 2-vaks kozijnen

Het verschil tussen een horizontaal en een verticaal 2-vaks kozijn is vrij evident: bij een horizontaal 2-vaks kozijn bevinden de kozijnen zich naast elkaar, bij een verticaal 2-vaks kozijn onder elkaar.

De toepassingen lopen echter wel uiteen. Vaak wordt de horizontale variant gebruikt in doorsnee ruimten die breder zijn dan ze hoog zijn. Te denken valt aan een woon- of slaapkamer. De verticale 2-vaks kozijnen worden vaak in erg hoge ruimten gebruikt. Te denken valt in die gevallen aan een raam in een trappenhuis of in een woning tegenover een trap. Op die manier komt er meer licht naar binnen dan wanneer één enkel kozijn gebruikt zou worden.

Wat kosten kozijnen?

Vergelijk het aanbod van kozijnen aanbieders in jouw regio en bespaar op de kosten door te kiezen voor de beste deal.